Aanpak - Ohlala
  • Ohlala
  • Aanpak
  • Materialen
  • Zill
Webshop
  • Ohlala
  • Aanpak
  • Materialen
  • Zill
Van In
  1. Home
  2. Aanpak

Aanpak

Een speelse manier om kinderen enthousiast te maken voor Frans

mnisite links flonflon

Flonflon et sa famille

Vanaf de derde kleuterklas tot en met leerjaar 2
meer weten
mnisite rechts cloclo

Cloclo et co

Voor leerjaar 3 en 4
Meer weten

Digitale ondersteuning

knop nieuw

Scholen die het speelleerschrift voor leerjaren 1-4 jaarlijks op leerlingenaantal aanschaffen, krijgen voor die leerjaren toegang tot het Mijn VAN IN Bordboek en de bijbehorende digitale oefenreeksen op bingel.

De prenten, liedjes en geluidsfragmenten in het bordboek ondersteunen de pagina’s in het speelleerschrift zowel visueel als auditief.

Via bingel kan elke leerling op een speelse manier het verhaal gedifferentieerd verwerken en de woordenschat inoefenen.

Talenbeleidsplan

knop nieuw

Het systematisch gebruik van het volledig vernieuwde speelleerschrift laat toe taalinitiatie Frans fundamenteel te integreren in het talenbeleid van de school.

De geïnitieerde woorden en structuren worden doorheen de verschillende thema’s en leerjaren steeds herhaald en verdiept.

In lijn met het advies van alle koepels en de Vlor blijft het voor de leerlingen steeds initiërend, met vanaf het derde leerjaar eerste aanzetten richting het ontwikkelen van lees- en schrijfvaardigheden.

Woordenschat




Naast die vier doelen verwerven de kinderen spontaan woordenschat.

De woorden die in Oh là là ! aan bod komen (doelwoorden), zijn een zorgvuldig gekozen mix van woorden uit de gemeenschappelijke woordenlijst Frans en transparante woorden die kinderen uit de context begrijpen.

k3l1l2
Binnen elke leeftijdsgroep werkt Oh là là ! rond 7 thema's. Elk thema verloopt volgens drie stappen.
Het schaap Flonflon zorgt dat leerlingen regelmatig Frans horen en durven nazeggen. Ze maakt de brug tussen de leerkracht en de leerlingen en tussen het Nederlands en het Frans.

Stap 1

De leerkracht creëert een duidelijke context door speelse activiteiten en het vertellen van een leuk Nederlands contextverhaal. Zo nu en dan komt de pop Flonflon tussenbeide met enkele korte Franse zinnen.


  • De prachtige verhaalprenten in de prentenset of in het bordboek (leerjaar 1 en 2) zorgen voor visuele ondersteuning.
  • De richtvragen in de handleiding inspireren de leerkracht om in een klasgesprek het verhaal uitvoerig te bespreken en zoveel mogelijk doelwoorden uit het verhaal te distilleren.
  • Bij de doelwoorden horen doelwoordenkaarten op A4-formaat.
  • In het speelleerschrift vinden de leerlingen van leerjaar 1 en 2 een korte klassikale opdracht bij het verhaal. Ze moeten daarbij vooral verbinden, aanduiden, doorstrepen ... 

Stap 2

Flonflon zingt samen met de leerlingen het lied dat bij het verhaal hoort. De Franse doelwoorden en zinnen worden veelvuldig herhaald en blijven hangen.

  • Van elk lied is een gezongen en instrumentale versie beschikbaar. Het bordboek bevat ook een karaokeversie waarbij de tekst stap voor stap getoond wordt (leerjaar 1 en 2).
  • De leerlingen vinden het lied in hun speelleerschrift. Ze kunnen de karaokeversie ook op bingel beluisteren.
  • De liedjes zijn door professionele Franstalige muzikanten gemaakt. De meeste nodigen spontaan uit tot bewegen en kunnen ook gebruikt worden in de gewone lessen muzische vorming.

Stap 3

Het verhaal en het lied worden nadien talig, muzisch en/of coöperatief verder verwerkt door middel van verschillende keuzeactiviteiten:

  • Stickeropdracht bij het kortverhaal in het speelleerschrift (3e kleuterklas en leerjaar 1 en 2), met digitale ondersteuning via het bordboek en bingel (leerjaar 1 en 2)
  • Muzische (klassikale) activiteiten en spelvormen voor hoeken- of contractwerk (in de koffer)
  • ICT-activiteiten op bingel (leerjaar 1 en 2) of de klas-cd-rom (3e kleuterklas)

Bekijk de materialen
L3L4
Na de avonturen van het schaap Flonflon maken de leerlingen in leerjaar 3 en 4 kennis met Sandrine, Arthur en grote broer Cloclo. De pop Cloclo zorgt dat leerlingen regelmatig Frans horen en durven nazeggen. Hij maakt de brug tussen de leerkracht en de leerlingen en tussen het Nederlands en het Frans.


In elk leerjaar werkt Oh là là ! rond 7 thema’s. Het werken met het speelleerschrift in combinatie met de klaskoffer gebeurt aan de hand van een handig 10-stappenplan.

In 10 stappen

  1. Een woordveld opbouwen
  2. Het contextverhaal vertellen en de doelwoorden distilleren
  3. Het lied aanbrengen, beluisteren, aanleren en regelmatig zingen
  4. De opdrachten bij het verhaal en het lied uitvoeren
  5. De woordenschatkoffer aanvullen
  6. De dialoog veelvuldig beluisteren en de verwerkingsopdrachten uitvoeren
  7. Het portret veelvuldig beluisteren en de verwerkingsopdrachten uitvoeren
  8. Het kortverhaal beluisteren en de verwerkingsopdrachten uitvoeren
  9. Facultatief: De initiatiedoelen verder muzisch of coöperatief verwerken
  10. Een uitdaging: Het woordveld uitbreiden

Klassikaal, zelfstandig en op bingel

Stappen 1 tot en met 3 verlopen klassikaal. Vanaf stap 4 kunnen leerlingen zelfstandig of in groepjes aan de slag.

Bij elk thema horen ook motiverende digitale opdrachten op bingel. Op die manier kunnen leerlingen aan de computer of met de tablet luisteren naar de juiste Franse uitspraak en op een speelse manier oefenen wat ze in de klas geleerd hebben.

Mondelinge vaardigheden

Oh là là ! vertrekt van luisteren als basisvaardigheid. In leerjaar 3 en 4 stimuleren we kinderen om na het veelvuldig beluisteren zelf ook al enkele Franse woorden of korte zinnen na te zeggen, te lezen, over te schrijven of met Cloclo in gesprek te gaan. Zo wordt de drempel om in de 3e graad Frans en op latere leeftijd gelijk welke vreemde taal te leren sterk verlaagd.

We vinden het belangrijk dat elk kind plezier beleeft en succes ervaart. Daarom ‘drillen’ we geen woordenschat en brengen we geen grammaticaregels aan. Er zijn ook geen toetsen.


Bekijk de materialen
banneronder materiaal

Materialen

Ontdek de materialen
SLS

Speelleerschrift

Bekijk de speelleerschriften
edas

Meer informatie?

Contacteer onze adviseurs
  • Privacy
  • Cookies

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring gemakkelijker te maken

Accepteer